Wees alert

Fraude en oplichting kunnen ook u een forse schade bezorgen. Maar gelukkig kunt u zelf heel veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van kwaadwillenden. Voor uw gemak hebben we voor u een checklist gemaakt van zaken waar u op kunt letten en websites waar u meer informatie kunt vinden.

Laten we beginnen met de grootste valkuil: een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn is dat over het algemeen ook. Zodra een prijs van iets teveel afwijkt van de gangbare prijs is de kans dat u met fraude te maken heeft groot. Wees dus bij een heel erg mooi aanbod extra op uw hoede.

Heeft u om welke reden dan ook twijfels over iets of iemand? Op de website van de politie kunt u aan de hand van verschillende criteria zoeken, en zo uitvissen of er iets negatiefs bekend is over bijvoorbeeld een bankrekeningnummer. Klik hier.

Weten of iets geregistreerd staat als gestolen? Op heling.nl komt u verder met uw zoektocht. Als u te goeder trouw iets koopt dat later van diefstal afkomstig blijkt te zijn bent u juridisch niet strafbaar, maar los van verwikkelingen waar u niet op zit te wachten is vooraf even kijken altijd de betere optie. Klik hier.

Komt een koper bij u langs om iets op te halen? Geef nooit iets mee voordat u uw geld heeft ontvangen. Bij een contante verkoop weet u zeker dat u uw geld binnen heeft. Betaalt de koper via de bank? Zorg dan eerst dat u zeker weet dat het geld op uw rekening staat. Kijk dat altijd na op uw eigen toestel, en ga noot akkoord met een ‘betaalbewijs’ dat een ander u toont op zijn of haar toestel.

Zodra iemand u vraagt om een cent over te maken via Tikkie weet u al honderd procent zeker dat u met fraude te maken heeft. Ons advies? Niet op ingaan en het contact meteen afkappen.

Kijk eens of uw (ver)koper te vinden is op Facebook of Twitter. Een gloednieuw profiel is vaak geen goed teken.

Staat er een advertentie op onze website dan staat daar ook de naam of de nickname van de adverteerder bij. Klik daar eens op om alle advertenties van die aanbieder te bekijken. Meerdere advertenties met wel heel erg mooie aanbiedingen op een nieuw profiel zijn vaak geen goed teken.

Verkoopt u iets wat een significante waarde heeft? Bijvoorbeeld een erg duur horloge? Wees dan extra voorzichtig als een geïnteresseerde bij u langskomt. Hoewel 99,9% van de mensen gewoon graag iets van u wil kopen trekken waardevolle spullen altijd de aandacht van ongure types. Zorg er in ieder geval voor dat u niet alleen bent als iemand bij u langs wil komen.

Bent u opgelicht, op welke manier dan ook? Meld dat dan bij ons Stadvertentieblad in uw gemeente, en doe altijd aangifte bij de politie.